Walker® marka układów kontroli emisji firmy Tenneco przedstawia pierwszy zamienny system SCR dla europejskiego rynku części zamiennych

Nowy system selektywnej katalitycznej redukcji emisji będzie wkrótce dostępny dla samochodów dostawczych 2016 Ford Transit

Frankfurt, Niemcy - Tenneco Inc. (NYSE: TEN), globalny dostawca produktów i systemów osiągów jezdnych i ochrony powietrza, ogłosił dzisiaj, że będzie oferować pierwszy zamienny system selektywnej katalitycznej redukcji emisji (SCR) dla europejskiego rynku części zamiennych. Ten nowy system, zaprojektowany dla samochodów dostawczych 2016 Ford Transit i oferowany pod należącą do firmy globalną marką układów kontroli emisji Walker®, został zaprezentowany na odbywających się w tym tygodniu we Frankfurcie targach Automechanika. Zwiedzający mogą zobaczyć system na stoisku Tenneco w Hali 4, Stoisko C11.

Technologia SCR stosowana jest w celu zmniejszenia szkodliwych emisji generowanych przez fabryki, statki, pociągi, samochody i inne źródła. Przez lata, producenci pojazdów nawiązali współpracę z wiodącymi dostawcami układów kontroli emisji – w tym z Tenneco – w celu opracowania strategii dla ograniczania emisji tlenków azotu (NOx) generowanych przez pojazdy z silnikiem Diesla. Systemy SCR firmy Tenneco instalowane w lekkich pojazdach począwszy od 2010 roku okazały się skuteczne w przekształcaniu ponad 95 procent gazowych NOx w parę wodną i cząsteczkowy azot.

„Firma Tenneco jest pionierem i wiodącym dostawcą wielu zaawansowanych technologii kontroli emisji, włącznie z SCR, używanych przez producentów oryginalnego wyposażenia (OEM)” mówi Maurits Binnendijk, wiceprezes i dyrektor generalny ds. europejskiego rynku części zamiennych Tenneco. „Wprowadzenie systemu Walker SCR na rynek części zamiennych było dla nas naturalnym następnym krokiem w kontynuacji rozszerzania naszego udziału  rynkowego i w dostosowywaniu się do zmieniających się globalnych wymogów dotyczących emisji.”

Nowoczesne systemy SCR produkowane przez Tenneco składają się z kliku komponentów włącznie ze zbiornikiem addytywu zawierającym płyn redukcyjny, układem wtrysku addytywu wprowadzającym ten płyn do układu wydechowego, pierścieniem mieszającym czynnik redukcyjny ze spalinami, katalizatorem SCR, w którym zachodzą reakcje chemiczne i elektronicznym układem kontroli współpracującym z wieloma czujnikami w celu zapewnienia prawidłowego działania. Ilość czynnika redukcyjnego dodanego do systemu jest równa 5 do 7 procentom zużycia paliwa.

Aby dowiedzieć się więcej o szerokim portfolio firmy Tenneco w zakresie technologii osiągów jezdnych i ochrony powietrza oraz o zakresach produktów marki Monroe® i Walker dla rynku części zamiennych odwiedź stoisko firmy w Hali 4, Stoisko C11, podczas targów Automechanika we Frankfurcie. Dodatkowe informacje dostępne są online pod adresem www.monroe.com i www.walker-eu.com.

W dodatku do zakresu oferowanych produktów Tenneco wspiera również profesjonalny personel warsztatów kompleksowymi szkoleniami i informacjami o diagnostyce pojazdów pomagającymi im szybko, skutecznie i dokładnie zdiagnozować i naprawić nawet najbardziej złożone problemy z układami kontroli jazdy, zawieszenia i kontroli emisji. Usługi te ujęte są w nowej platformie eLearning firmy Tenneco oferującej sieciowe szkolenia i informacje techniczne dla dystrybutorów, pracowników i instalatorów. Inne świadczenia w tym zakresie obejmują inicjatywę „B-Connected” oferującą bezpłatny, całodobowy i całotygodniowy (24/7) dostęp do takich światowej klasy narzędzi jak Zaawansowany Cyfrowy System Informacji dla Techników (TADIS) z jego obszerną biblioteką video, modułów eLearning, arkuszy specyfikacyjnych, porad diagnostycznych, instrukcji montażowych i innych zasobów.

Aby uzyskać dostęp do TADIS i innych zasobów odwiedź stronę www.training.tenneco.com lub link do „B-Connected” pod adresem www.monroe.com. Niezależni specjaliści w zakresie rynku części zamiennych mają również dostęp do materiałów reklamowych i promocyjnych dla punktów sprzedaży oraz do bogato ilustrowanych katalogów produktów, które można znaleźć online pod adresem www.monroecatalogue.eu i www.walkercatalogue.eu.